Bocian biały

Rodzina bocianowatych

Bocian biały
Klinij na obraz, aby powiększyć.
Wielkość
Ptak duży. Samiec i samica jednakowej wielkości.

Ubarwienie
Jednakowe u obydwu płci, białe z czarnymi lotkami. Oczy brązowe, nogi i dziób u ptaków starszych czerwone, u młodych prawie czarne.

Występowanie i gniazdowanie
Gatunek lęgowy, monogamiczny, łączący się w pary prawdopodobnie na całe życie, pospolity na obszarze całego kraju. Najchętniej bytuje w okolicach błotnistych, gnieżdżąc się najczęściej w osiedlach ludzkich. Gniazda zakłada na dachach domów mieszkalnych i budynków gospodarczych, nieczynnych kominach. Zazwyczaj gniazda znajdują się w pewnym oddaleniu od siebie, jednak w okolicach, gdzie bocianów jest dużo, spotyka się na jednym dachu po dwa gniazda. Przylatują do nas w marcu, odlatują w końcu sierpnia i we wrześniu. Okres gniazdowania: kwiecień - maj. Duże gniazdo z suchych gałęzi wysłane sianem, słomą, cienkimi witkami, czasem kawałkami papieru i szmat buduje samica, samiec pomaga jej, przynosząc materiał. Gniazdo jest użytkowane przez jedną parę przez wiele lat. Zniesienie składa się z 3-5 jajowatych, białych ze słabym połyskiem jaj. Wysiadują osobniki obydwu płci na zmianę przez 30-34 dni. Pisklęta są rzekomymi gniazdownikami, lęgną się okryte szarobiałym puchem, karmione przez rodziców przez około 65 dni.

Lot i glos
Podrywając się do lotu, kilkakrotnie podskakuje w miejscu, lata z wyciągniętą szyją i nogami; chętnie posługuje się lotem żaglowym. Jest ptakiem pozbawionym strun głosowych. Znany klekot wydaje dziobem.

Pożywienie
Bocian żeruje pojedynczo. Wolno krocząc, łowi wszelkie napotkane zwierzęta żyjące na podmokłych łąkach, przeważnie żaby, gady, myszowate gryzonie, owady, głównie prostoskrzydłe i chrząszcze, a również spotkane w suchych miejscach niedołężne jeszcze pisklęta i małe zajączki.

Ochrona
Objęty ochroną gatunkową.