Dzięciołek

Rodzina dzięciołowatych

Dzięciołek
Klinij na obraz, aby powiększyć.
Wielkość
Osobniki obu płci jednakowej wielkości, równej wróblowi domowemu.

Ubarwienie
Samiec ma wierzch głowy czerwony, samiczka czarny. Czoło jest białobrązowe, u samiczki aż poza oczy. Brzuch jest jasnobrązowy z podłużnymi, czarnymi plamami, na grzbiecie białe pasy.

Występowanie i gniazdowanie
Nieliczny gatunek osiadły. Żyje na terenie nizinnym, najczęściej w prześwietlonych lasach liściastych i mieszanych, w dolinach rzek, starych sadach, a w miastach - w parkach i alejach. Unika drzew iglastych. Najczęściej można go usłyszeć pod koniec lata i jesienią. Gatunek monogamiczny. Okres gniazdowania: kwiecień - maj. Gnieździ się w dziuplach drzew, najchętniej wierzb, brzóz i topól oraz w sadach owocowych i skrzynkach lęgowych. Często stacza walki z innymi ptakami o miejsce. Znosi 5-6 czystobiałych jaj kształtu jajowatego. Wysiadują obydwoje rodzice 2 tygodnie. Pisklęta są gniazdownikami, opuszczają gniazdo po 21 dniach.

Lot i glos
Lot falisty. Wydaje głos gi-gi-gi, w pobliżu gniazda odzywa się ostrzegawczo kik-kik-kik.

Pożywienie
Latem żywi się przeważnie owadami żyjącymi wolno, w mniejszym stopniu wydobytymi spod kory. W odróżnieniu od innych dzięciołów szuka owadów także na cienkich gałązkach i na wierzchołkach drzew. Zimą wydłubuje owady z miękkich warstw drewna, zjadając także ich jajeczka.

Ochrona
Podlega ochronie gatunkowej
Na rysunku u góry samiec, u dołu głowa samicy.