Grubodziób - grabołusk pestkojad

Rodzina łuszczakowatych

Grubodziób - grabołusk pestkojad
Klinij na obraz, aby powiększyć.
Wielkość
Osobniki obu płci jednakowej wielkości, nieco mniejsze od szpaka.

Ubarwienie
Jednakowe dla obu płci. Grzbiet jest ciemnobrązowy, głowa i brzuch żółtobrązowe, potylica szara, na gardzieli czarna plama. Skrzydła są czarne i błyszczące z ukośnym białym paskiem. Ogon jest czarnobrązowy z białym końcem. Gruby dziób jest brązowoszary, oczy czerwonawe, nogi brązowe. Ubarwienie samicy jest bardziej szare.

Występowanie i gniazdowanie
Miejscami dość liczny gatunek osiadły i przelotny. Żyje w prześwietlonych lasach liściastych i mieszanych, ale także w sadach, większych ogrodach i parkach, zawsze w pobliżu wody. Gatunek monogamiczny. Okres gniazdowania: maj-czerwiec. Gniazdo buduje przeważnie na drzewach liściastych, w większych zaroślach, rzadziej na drzewach iglastych. Zbudowane jest z gałązek, źdźbeł trawy i delikatnych korzonków, w środku wysłane pierzem i sierścią. Samica znosi 3 - 5 niebieskawych jaj, kształtu jajowatego, z jasnoszarymi i szarobrązowymi plamkami i nitkami, wysiaduje dwa tygodnie. Pisklęta są rzekomymi gniazdownikami, okryte szarym puchem, karmione około 16 dni.

Lot i glos
Nie wyróżnia się charakterystycznym lotem. Wydaje głos wabiący sik, sznik, ci-ci-ci-cit albo cilii-cilii.

Pożywienie
Żywi się różnymi nasionami, wiosną także pączkami drzew. Na przełomie wiosny i lata zjada w sadach owocowych czereśnie i wiśnie. Jesienią zbiera nasiona bukowe, jaworowe, grabowe i inne, także nasionka jabłek i gruszek, na polach groch. Pisklęta karmi owadami, zwłaszcza zaś ich larwami.

Ochrona
Podlega ochronie gatunkowej.
Na rysunku przedstawiony jest samiec.