Kaczka krzyżówka

Rodzina kaczkowatych

Kaczka krzyżówka
Klinij na obraz, aby powiększyć.
Wielkość
Ptak rozmiarami przypomina kaczkę domową. Samiec i samica tej samej wielkości.

Ubarwienie
W okresie godowym kaczor ma głowę i szyję ciemnozieloną z metalicznym połyskiem, na szyi biały pierścień, wierzch i spód tułowia popielaty, pierś kasztanowata, skrzydła szare z fioletowoniebieskim lusterkiem biało-czarno obrzeżonym. Kuper i pokrywy nad i podogonowe czarne, sterówki białoszare. W upierzeniu letnim kaczor nie różni się od kaczki, która ma ubarwienie rdzawobrunatne, czarno i brunatno upstrzone, lecz lusterko bez biało-czarnego obzeżenia. Oczy ciemnobrązowe, dziób oliwkowozielony, nogi pomarańczowe.

Występowanie i gniazdowanie
Występowanie Gatunek lęgowy i przelotny, licznie występujący w całym kraju. Monogamiczny, choć po odbyciu toków łączy się w pary, ale tylko do czasu rozpoczęcia przez kaczkę wysiadywania. Kaczor nie bierze udziału w wodzeniu młodych, Krzyżówka najchętniej bytuje na płytkich zbiornikach wodnych i starorzeczach. Przylatuje do nas na przełomie lutego i marca, odlatuje od końca sierpnia do grudnia. Część krzyżówek zimuje w kraju. Okres gniazdowania: marzec - maj. Gniazdo zakłada samica na ziemi w pobliżu wody albo na drzewach. Zniesienie składa się z 8-14 zielonkawoszarych lub oliwkowoszarych jaj, kształtu jajowatego. Wysiaduje samica 22-26 dni. Pisklęta są zagniazdownikami, lęgną się okryte puchem. Gniazdo opuszaczają zaraz po wykluciu, samodzielność osiągają po około 55 dniach.

Lot i glos
Krzyżówka dobrze pływa i nurkuje. Lot ma szybki, wydaje skrzydłami charakterystyczny poświst. Odzywa się jak kaczka domowa. Kaczor w okresie godowym wydaje dźwięk keek.

Pożywienie
Pokarm kaczki jest pochodzenia roślinnego i zwierzęcego: nasiona traw i zbóż oraz części roślin; owady, mięczaki, larwy, żaby, również drobne rybki.

Ochrona
W Polsce jest ptakiem łownym, podlega ochronie od 22. 12. do 14. 08.
Na rysunku u góry samica, u dołu samiec.