Makolągwa

Rodzina łuszczakowatych

Makolągwa
Klinij na obraz, aby powiększyć.
Wielkość
Osobniki obu płci jednakowej wielkości, nieco mniejsze od wróbla.

Ubarwienie
Jest barwy brązowej i szarej. Samce mają charakterystyczne czerwone ubarwienie na czole i piersi. Dziób szary, nogi brązowocieliste, oczy ciemnobrązowe.

Występowanie i gniazdowanie
Gatunek osiadły i lęgowy. Żyje na pastwiskach z obfitością zarośli, na skrajach lasów, w parkach i ogrodach. Zimą skupia się. w duże stada i odwiedza ugory oraz ścierniska w poszukiwaniu pożywienia. Ptak monogamiczny. Okres gniazdowania: maj-czerwiec. Gniazdo jest przeważnie umieszczone w zaroślach. Buduje go samiczka z trawy, korzonków i liści, po czym składa 4 -5 białych jaj, kształtu jajowatego, z brązowymi plamkami. Wysiadywanie trwa około dwóch tygodni. Gniazduje dwa razy w roku. Pisklęta są gniazdownikami, karmienie przez obydwoje rodziców trwa około dwóch tygodni.

Lot i glos
Nie wyróżnia się charakterystycznym lotem. Samiec pięknie śpiewa, siedząc zazwyczaj bardzo blisko gniazda.

Pożywienie
Młode karmione są z początku owadami, później nasionami. Ptaki dorosłe żywią się wyłącznie nasionami, zwłaszcza oleistymi, ale także nasionami traw i chwastów.

Ochrona
Podlega ochronie gatunkowej.
Na rysunku u góry samica, u dołu samiec.