Pokrzewka czarnogłowa lub czarnołbista

Rodzina gajówkowatych

Pokrzewka czarnogłowa lub czarnołbista
Klinij na obraz, aby powiększyć.
Wielkość
Osobniki obu płci jednakowej wielkości, równe wróblowi domowemu.

Ubarwienie
Jednakowe dla obu płci. Wierzchnia strona ciała jest brązowoszara, pierś i brzuch mają barwę, brudnobiałą z brązowym odcieniem na bokach. Na szczycie głowy samiec ma czarną, a samica brązową czapeczkę.. Policzki szare, dziób czarnobrązowy, oczy ciemnobrązowe, nogi szare.

Występowanie i gniazdowanie
Pospolity ptak lęgowy i przelotny. Przylatuje w końcu kwietnia, odlatuje we wrześniu lub październiku. Żyje w lasach liściastych o gęstym podszyciu, w młodnikach, w zaroślach zagajników, parków i cmentarzy oraz w większych sadach. Gatunek monogamiczny. Okres gniazdowania: maj - czerwiec i czerwiec - lipiec. Gniazdo umieszcza w zaroślach, żywopłotach, czasem też w koniczynie i wysokiej trawie. Uwite jest z włókien roślinnych, suchej trawy i mchu, wewnątrz wysłane sierścią. Jaja jasnobrązowe z nielicznymi czekoladowobrązowymi plamkami, kształtu jajowatego. Po zniesieniu 5-6 jaj, wysiadują oboje rodzice. Pisklęta są gniazdownikami, karmione przez 11-14 dni. Niekiedy wysiadują jajo kukułcze.

Lot i glos
Nie wyróżnia się charakterystycznym lotem. Śpiewa bardzo ładnie, zaczynając cichym szczebiotem, po czym następuje piosenka didildi-didildi-didildi-didilde w rytmie oberka, zakończenie głośne, gwiżdżące.

Pożywienie
Żywi się różnymi owadami oraz w dużym stopniu owocami: malinami, jeżynami, czereśniami, borówkami, owocami cisu, jarzębiny, jemioły itp.

Ochrona
Podlega ochronie gatunkowej.
Na rysunku przedstawiony jest samiec.