Pokrzewka ogrodowa - główka ogrodowa

Rodzina gajówkowatych

Pokrzewka ogrodowa - główka ogrodowa
Klinij na obraz, aby powiększyć.
Wielkość
Osobniki obu płci jednakowej wielkości, nieco mniejsze od wróbla domowego.

Ubarwienie
Jednakowe dla obu płci. Strona grzbietowa, skrzydła i ogon są szarobrazowe. Brzuch barwy białej, przechodzącej na bokach w kierunku grzbietu w szarobrązową.

Występowanie i gniazdowanie
Pospolity gatunek lęgowy i przelotny. Przylatuje w maju, odlatuje w sierpniu lub wrześniu. Przebywa w rzadkich lasach z podszyciem, wśród krzewów i drzew, nad strumieniami i w zagajnikach. Gatunek monogamiczny. Okres gniazdowania: maj - czerwiec. Gnieździ się. w krzakach lub nisko na drzewach, także w maliniakach i zaroślach jeżynowych. Gniazdo buduje samica, która znosi 5 jaj barwy kremowobiałej lub białej, kształtu jajowatego, z nielicznymi brązowymi plamkami. Wysiadywanie trwa 12 dni i tyle samo czasu trwa karmienie piskląt, które są gniazdownikami. Często wysiaduje jajo kukułcze.

Lot i glos
Nie wyróżnia się charakterystycznym lotem. Samiec śpiewa bardzo melodyjnie i często.

Pożywienie
Żywi się owadami, które znajduje przeważnie na drzewach i krzewach; jesienią zjada także jagody.

Ochrona
Podlega ochronie gatunkowej.