Szczygieł

Rodzina łuszczakowatych

Szczygieł
Klinij na obraz, aby powiększyć.
Wielkość
Osobniki obu płci jednakowej wielkości, nieco mniejsze od wróbla domowego.

Ubarwienie
Jednakowe dla obu płci. Przednia część głowy jest czerwona, z tyłu biała. Biała jest również spodnia część ciała. Potylica, skrzydła i ogon są czarne. Na skrzydłach ciągnie się skośnie żółty pas. Na końcach skrzydeł i na ogonie występują białe plamki. Grzbiet jest kasztanowobrązowy, dziób żółtobiały, na końcu ciemniejszy. Oczy i nogi są brązowe. Młode nie mają barwy czerwonej.

Występowanie i gniazdowanie
Gatunek osiadły. Przebywa najchętniej w prześwietlonych lasach liściastych i mieszanych, parkach, ogrodach, w miejscach z obfitością ostów i innych chwastów. Gatunek monogamiczny. Gniazduje dwa razy w ciągu roku: w maju - czerwcu i czerwcu - lipcu. Gniazdo jest doskonale ukryte na drzewie, oddalone od pnia, zbudowane z gałązek, mchu i źdźbeł spojonych włosiem i pajęczynami. Samica znosi 4 - 6 białych jaj, kształtu jajowatego, z bladymi plamkami i czerwonobrązowymi, prawie czarnymi kropkami, rozmieszczonymi gęściej na tępym końcu. Wysiaduje samica 13 - 14 dni, samiec ją w tym czasie żywi. Pisklęta są rzekomymi gniazdownikami karmionymi przez 13 - 15 dni.

Lot i glos
Nie wyróżnia się charakterystycznym lotem. Pięknie śpiewa. Głos wabiący sztigelit lub didelit. W locie odzywa się cit, wit.

Pożywienie
Zjada najchętniej nasiona ostu, łopianu i innych chwastów. Żywi się także owadami, zwłaszcza dwuskrzydłymi, drobnymi chrząszczami i gąsienicami, wiosną także pakami drzew.

Ochrona
Podlega ochronie gatunkowej.