Wilga

Rodzina wilgowatych

Wilga
Klinij na obraz, aby powiększyć.
Wielkość
Osobniki obu płci jednakowej wielkości, nieco większe od szpaka.

Ubarwienie
U samca przeważa barwa żółta, czarne są skrzydła, smuga przechodząca przez oko, a także ogon, stary samiec ma ogon czarny z żółtym końcem. Samica i osobniki młode są żółtozielone, mają oliwkowozielony ogon, brzuch jasnoszary z ciemniejszymi plamkami. Ptaki młode mają dziób żółtobrązowy, oczy i nogi szarobrązowe, dorosłe zaś - dziób brązowoczamy, oczy czerwone, nogi niebieskoszare.

Występowanie i gniazdowanie
Niezbyt liczny gatunek lęgowy, przylatuje w kwietniu - maju, odlatuje w sierpniu - wrześniu. Żyje w prześwietlonych lasach liściastych i mieszanych, rzadziej w iglastych. Jest płochliwa. Gnieździ się na drzewach. Gniazdo jest splecione ze źdźbeł, wełny, łyka; wysłane mchem, sianem, pierzem, wełną i zawieszone w rozwidleniu poziomej, osadzonej wysoko gałęzi. Gatunek monogamiczny. Okres gniazdowania maj - czerwiec. W drugiej połowie maja i z początkiem czerwca samica znosi 3 - 4 jaja z brązowymi i czarnymi plamkami kształtu jajowatego. Wysiaduje samica (14 - 15) dni; samiec zmieniają tylko na krótko. Pisklęta są rzekomymi gniazdownikami, wykluwają się okryte puchem, opuszczają gniazdo po 15 dniach.

Lot i glos
Jest ruchliwa, przelatuje wciąż z drzewa na drzewo. Samiec często odzywa się melodyjnym fletowym głosem fifilijo-fifili-jo, pisklęta wydają głos gegek lub hihihi.

Pożywienie
Wiosną i latem pożera duże ilości gąsienic, zwłaszcza włochatych, które są dla większości ptaków niejadalne, jada również inne owady, np. chrząszcze. Pożywienie pochodzenia roślinnego stanowią morwy, winogrona, jeżyny i inne jagody.

Ochrona
Podlega ochronie gatunkowej.
Na rysunku u góry samiczka, u dołu samiec.