Wrona siwa

Rodzina krukowatych

Wrona siwa
Klinij na obraz, aby powiększyć.
Wielkość
Osobniki obu płci takiej samej wielkości, równe gawronowi,

Ubarwienie
Jednakowe dla obu płci. Na całym ciele przeważa barwa popielata i popielatoszara, Głowa, dziób, gardziel, skrzydła, nogi i ogon są czarne, oczy ciemnobrązowe.

Występowanie i gniazdowanie
Pospolity gatunek osiadły i zalatujący. Żyje w pobliżu lasów, pól i łąk. W lecie spotkać ją można najczęściej w okolicy lasów, zaś zimą przebywa razem z gawronami na polach i w osiedlach ludzkich. Jest płochliwa i bardzo czujna. Gatunek monogamiczny. Okres gniazdowania: kwiecień - maj. Gniazdo buduje na wysokich drzewach lub w zaroślach z gałązek i korzonków. Wnętrze wysłane jest mchem, delikatnymi korzonkami, łykiem, pierzem i sierścią. W kwietniu samica znosi 4-5 niebieskozielonych jaj, kształtu jajowatego, z czarnobrązowymi, oliwkowozielonymi i żótobrązowymi plamkami, które wysiaduje sama przez około 3 tygodnie. W tym okresie samiec przynosi jej pożywienie. Pisklęta są gniazdownikami. Karmione są przez rodziców 28-35 dni, z początku owadami i larwami, później myszami oraz pisklętami ptaków i młodymi ssakami.

Lot i glos
Lot wymachowy powolny. Odzywa się głosem kraa-kraa.

Pożywienie
Należy do ptaków wszystkożernych. Przeważa pożywienie pochodzenia zwierzęcego. Żywi się nornikami, myszami, małymi zajączkami, żabami, padliną, jajami ptaków, dżdżownicami, gąsienicami, z owadów - chrabąszczami i in. Pożywienie roślinne stanowi trawa, zboże, rośliny kapustowate, ziemniaki, różne jagody itp.

Ochrona
Nie podlega ochronie.