Zięba

Rodzina łuszczakowatych

Zięba
Klinij na obraz, aby powiększyć.
Wielkość
Osobniki obu płci jednakowej wielkości, równe wróblowi domowemu.

Ubarwienie
Samiec ma szczyt głowy szaroniebieski, czoło czarne, grzbiet, boki ciała i brzuch są czerwonobrązowe. Czarne skrzydła mają dwa pasy: szeroki biały i węższy kremowy. Ogon jest czarny z białymi plamkami na końcach piór brzegowych. Dziób jest wiosną szaroniebieski, jesienią brązowy. Oczy i nogi są brązowe. Samica ma grzbiet oliwkowobrązowy, a brzuch jasnoszarobrązowy.

Występowanie i gniazdowanie
Pospolity i liczny gatunek lęgowy i przelotny. Przylatuje w marcu, odlatuje we wrześniu i październiku, niektóre osobniki zimują. Przebywa we wszystkich rodzajach lasów, w parkach, ogrodach. Gatunek monogamiczny. Okresy gniazdowania: kwiecień - maj i czerwiec. Gniazdo zakłada na drzewach lub wysokich krzewach. Jest starannie zbudowane z korzonków, źdźbeł trawy, mchu, obłożone z zewnątrz porostami. Wewnątrz jest wysłane pierzem i sierścią. Zięba gniazduje dwa razy w roku. Za każdym razem znosi 4-6 szaroniebieskich lub niebieskozielonych jaj, kształtu jajowatego, z brązowymi nitkami i plamkami. Wysiaduje samiczka 12-13 dni, w tym czasie samiec przynosi jej pożywienie. Pisklęta, rzekome gniazdowniki, okryte jasnoszarym puchem, są karmione przez 13-14 dni.

Lot i glos
Nie wyróżnia się charakterystycznym lotem. Odzywa się głosem wabiącym pink-ink lub wrid-trif, a w lecie jib-jib. Ma piękny dźwięczny śpiew.

Pożywienie
Przeważnie pochodzenia roślinnego: nasiona, zwłaszcza roślin oleistych oraz nasiona drzew iglastych, ale także różne jagody i zboża. W szkółkach leśnych i na polach wyjada kiełkujące nasiona. Pisklęta karmione są owadami.

Ochrona
Objęty ochroną gatunkową.
Na rysunku u góry samiczka, u dołu samiec.