Zimorodek

Rodzina zimorodkowatych

Zimorodek
Klinij na obraz, aby powiększyć.
Wielkość
Osobniki obu płci jednakowej wielkości, nieco niniejsze od szpaka.

Ubarwienie
Jednakowe dla obu płci. Po stronie grzbietowej jest niebieski. Skrzydła są ciemno- i jasnozielone, miejscami z niebieskim odcieniem. Brzuch rdzawobrązowy. Szczyt głowy ciemnozielony, za okiem rdzawobrązowa plamka; po bokach szyi - biała plama. Gardziel jest biała, oczy brązowe, nogi koralowoczerwone. Dziób samca jest czarny, samicy w części nasadowej czerwonawy.

Występowanie i gniazdowanie
W Polsce nieliczny gatunek osiadły. Żyje w okolicach strumieni i rzek, rzadziej przebywa w okolicach jezior i stawów. Często przesiaduje na gałęziach i skałach, skąd obserwuje zdobycz poruszającą się w wodzie. Jest samotnikiem. Gnieździ się w gliniastych brzegach rzek, w których wykopuje poziome nory długości około l m. Nora zakończona jest komorą gniazdową, której nie wyściela; dopiero później pojawiają się tam wyplute przez niego rybie łuski i ości. W ostateczności gnieździ się również w jamach pod korzeniami drzew. Gatunek monogamiczny. Okres gniazdowania: kwiecień - lipiec. Samiczka znosi 6 - 8 białych, gładkich i błyszczących, niemal kulistych jaj, wysiadywanych przez obydwa dorosłe ptaki przez 18 - 21 dni. Wywodzi dwa lęgi. Pisklęta są gniazdownikami, opuszczają gniazdo po 23 - 27 dniach.

Lot i glos
Spłoszony leci w linii prostej tuż nad wodą, wydając ostry gwiżdżący głos tit-tit.

Pożywienie
Poluje na małe rybki i owady wodne, a zwłaszcza ich larwy.

Ochrona
Objęty ochroną gatunkową.
Na rysunku przedstawiony jest samiec.